Advent en Kerst

Adv1De tijd van advent en kerst is zichtbaar in het centrum. Allereerst is er het adventsbeeld van  de Heilige Moeder Maria. Dit beeld van de maagd Maria in verwachting, werd speciaal voor ons gemaakt. Met de ene hand op de buik en de andere aan het oor, verbeeld het de verwachting – die de adventstijd toch is – verwachting van de geboorte en verwachting naar verlossing, naar licht. Jezus toont ons een pad naar vrede, onthechting en naastenliefde.

AdvKers2

vouwbare kerstkaart met klassieke voorstelling

Er is ook, naar kerstdag toe, een grote keuze aan kunstige kerstkaarten en reprodructies van dit thema dat in de klassieke kunst zo vaak onderwerp van schilderijen en gravures was.

 

 

 

AdvKerst3Het centrum heeft ook een reeks kerstkaarten naar het verhaal van  Felix Timmermans “Kindeke Jezus in Vlaanderen”. Deze beelden voor de kerststal zijn ook bij ons te verkrijgen. Ze zijn ook permanent tentoon gesteld. (zie hieronder)

Kerststal abdij

Kerststal abdij

Kerstkaart  met de voorstelling van de levensgrote kerststal uit onze Abdijkerk. Deze stal is bij het begin van de advent de herdersstal, die gaandeweg groeit naar de kerststal. De beelden zijn van de hand van Aloïs De Beule uit Zele.

kwk2Nieuwjaarsgeschenk: “het eerste vlammetje van vriendschap in het nieuwe jaar”. Een kaars is het zinnebeeld van het licht, een kaars is een teken van hoop en dus een klein, fijn en toch attentievol geschenk bij het nieuwe jaar. Elk jaar verkrijgbaar. Ook in grote hoeveelheden bestelbaar.

kerststal1Kerstfiguren  naar Felix Timmermans. Een exclusiviteit van ons Liturgisch Centrum. Deze beelden zijn gebaseerd op zijn verhaal en exclusief voor de abdij gemaakt.

kerststal3

Detailopname  van kerstfiguren  Felix Timmermans.

De kerststallen werden gemaakt door dhr. Van Cauter uit Lebbeke en zijn het hele jaar door te bezichtigen in het Centrum (gratis).

Verder is er een grote keuze kertsfiguren en kerststallen in verschillende stijlen, uit meerdere landen en uit andere culturen.

kerststal7kerststal6kerststal5kerststal4

 

 

 

 

 

 

 

Ook Jezuskindjes, engelen die hun vreugde bij de geboorte uitzingen, een kerstekind in de sfeer van de Betlehemse Geboortekerk, een handgesneden houten bas-reliëf.

kerststal8Kersttafereel